Vilka Mentala Val gör du?

18.05.2020

Jag är övertygad om att alla vill må så bra som möjligt och ständigt vara i utveckling.
Men det krävs kraft och energi för att må bra och utvecklas. 

Som vi alla vet, så behöver vi röra på oss, äta någorlunda rätt och sova gott för att skapa förutsättningar för det.

Även mentala processer tar eller ger energi. Vi har en viss mängd energi varje dag som ska fördelas så att vi också mår så bra som möjligt.
Det handlar om att ha ett gynnsamt förhållningssätt, positiva tankar och känslor och fokus på rätt saker.
För att förändra våra mentala processer behövs det uthållighet och träning och även när vi bestämt oss för en förändring så är det svårt ibland.

När vi utmanar oss själva och gör nya, utvecklande saker går det åt mycket energi. Det är därför vi ibland har en benägenhet att ta den enkla vägen och göra som vi alltid gjort. Hjärnan är lat av naturen och vill hellre ta det lugnt eller göra saker som ger "kickar" och energi för stunden.

Så när vi är i valet och kvalet att packa träningsväskan och gå till gymmet, så finns det en biologisk förklaring till att vi kanske hamnar i soffan och äter ostbågar istället :).  Det vill säga om det är det vi är vana vid.
Det ger en snabbare belöning.

Triggers sparar energi

För att komma förbi detta så kan vi underlätta för hjärnan att tänka mer långsiktigt genom att skapa triggers, det vill säga en signal till hjärnan som talar om vad som behöver göras.
Ett exempel är att packa och ställa fram träningsväskan på kvällen, så att vi blir påminda om vad som ska göras på morgonen. Då blir inte steget lika stort och det tar inte lika mycket energi.

Dags att förändra något?

Tanken är ju såklart att vi ska göra mer av sådant som ger oss energi och mindre av det som tar energi. Vi behöver också tänka på att de val vi gör ska gynna oss och vårt välmående i längden.

Vi kan också behöva inventera vad eller vem i vår omgivning som vi låter påverka vår energinivå.
Livet är krävande ibland och eftersom den energi vi har ska fördelas, så har vi allt att vinna på att reflektera över detta och lägga mer energi och fokus på saker eller personer som får oss att må bra.
Människor som ger oss goda känslor vill vi ju ha mer av och tvärtom.

Vi påverkas alla på olika sätt och saker har olika betydelse för oss.
Vissa får energi av en pratglad kollega. För andra är det en plåga.
Vissa får energi av att ha många bollar i luften. För andra är det utmattande.


Tänk på att du äger din energi!
Hur vill du öka din positiva energinivå?
Vilka mentala val gör du?

Må gott!

Annica